Miért járjunk méhnyakrák szűrésre?

Magyarországon évente 1100-1200 új méhnyakrákos esetet fedezünk fel, évente 400 körüli halálesetért felelős a betegség. Ami jelentőségét tovább növeli, hogy sajnos viszonylag fiatal korcsoportot érint a hölgyek között. Gyakorisága 25 éves kor körül kezd nőni és 40-50 éves korban éri el a legmagasabb értéket.

Összehasonlításként az 5 500 000 lakosú Finnországban 2019-ben 182 méhnyakrákos eset volt, és 64 haláleset. Ez alapján Magyarországon kb. évi 360 eset lenne elfogadható 1200 helyett, és évi 130 haláleset 400 helyett. Felvetődik, hogy vajon miből adódik ez az óriási különbség. Nos Finnországban 30-60 év között a hölgyek 66,8. %-a jár rendszeresen szűrésre, Magyarországon ez az arány 25-30% körül van.

A méhnyakrák kockázati tényezői közül a legfontosabb a HPV vírus fertőzés, mely a méhnyakrák kialakulásáért 99%-ban felelős. Fontos tudnunk, hogy a HPV fertőzés nagyon gyakori, a szexuálisan aktív népesség legnagyobb része átesik rajta élete során, és 90%-ban spontán 1-2 év alatt meggyógyul. Viszont kb. 10%-ban nem gyógyuló HPV fertőzés alakul ki, amely méhnyakrákká alakulhat. A nem múló HPV fertőzés, ezáltal a méhnyakrák kialakulásának kockázatát növeli, a több szexuális partner, korán kezdett nemi élet, párhuzamos herpes, vagy chlamydia fertőzés, szájon át alkalmazott fogamzásgátlók, valamint a dohányzás. Napi 20 szálnál több cigaretta több mint kétszeresére növeli a méhnyakrák kialakulásának esélyét. A fogamzásgátló tabletták szedése a petefészek és a méhtestrák ellen védő hatásúak, így összességében a nőigyógyászati daganatok kialakulása szempontjából jótékony hatásúak, valamint rendszeres rákszűréssel idejében kiszűrhetjük a méhnyakrák megelőző állapotát, ami biztonságot ad. Édesanya, vagy lánytestvér méhnyakrákja szintén duplázza a kockázatot, így ilyenkor is javasolt a fokozott odafigyelés, évente szűrés.

A szűrés szempontjából fontos tudnunk, hogy a méhnyakrák egy lassan kialakuló rákos betegség, rákmegelőző állapotokon során végigmenve, a HPV fertőzésből 5-10 év alatt alakul ki rosszindulatú rákos elváltozás. Ez az 5 év rendelkezésünkre áll, hogy időben kiszűrhessük és gyógyíthassuk a rákmegelőző elváltozást, mielőtt az áttétképző, rosszindulatú formává alakulna.

A méhnyakrák szűrése során egy kis kefével sejteket gyűjtünk a méhszáj felszínéről, melyet patológus szakember értékel. A kóros, rákmegelőző, vagy rákos állapotra jellemző sejteket tudjuk így kimutatni. Nagyon fontos tudnunk, hogy ha a kefe nem érinti a méhszájnak azt a részét, ahol a kóros elváltozás van, nem kerülnek bele a kóros sejtek, és negatív lesz az eredmény annak ellenére, hogy az elváltozás ott van. Ez kb. 30%-ban fordulhat elő, mivel a gyanús terület sokszor apró, vagy nem látható helyen helyezkedik el. Ez az oka, hogy negatív eredmény esetén sem elegendő 3 vagy 5 évente a citológiai mintavétel, mert ha évente végezzük, jóval nagyobb az esély, hogy időben észreveszünk minden kialakuló kóros elváltozást. 30 év felett a pontosság növelése érdekében negatív esetben is érdemes 5 évente HPV  szűréssel kiegészíteni a citológiai mintavételt. Amennyiben vírusfertőzöttség nem áll fenn, 5 éven belül a rák kialakulásának esélye elhanyagolhatóan kicsi. A HPV szűrésről és méhnyakrák elleni oltásról bővebben az erről szóló fejezetben olvashat.

Hogyan kezeljük a rákmegelőző elváltozást?  

Amennyiben rákszűrés eredményünk alacsony kockázatú elváltozást mutat (rákszűrés leleten LSIL, CIN I.), HPV vizsgálatot, és fokozott ellenőrzés mellett várakozást javaslunk legtöbbször, mivel ezek az elváltozások többnyire visszafejlődnek.

Magas kockázatú esetben (rákszűrésen HSIL, CIN II-III) a beteg terület eltávolítása és szövettani vizsgálata szükséges, a műtétet conisatio-nak hívjuk. Lényege, hogy a méhszájból a beteg területet kimetszük, vagy égető kaccsal kivágjuk. A műtét altatásban történik, általában másnapi hazamenetellel. A kialakult seb szépen behámosodik és gyógyul. Rákmegelőző állapot esetén a beavatkozás többnyire gyógyító, ám sajnos a HPV fertőzés később ismétlődhet, ennek megelőzéséről bővebben az oltással kapcsolatos résznél olvashat.

Rákszűrés eredményével kapcsolatban mindenképpen kérje nőgyógyásza tanácsát, mivel egyéb elváltozások is lehetnek, a terápia legtöbbször több tényezőtől is függően egyénre szabott. 

hpvcentre.net Humán Papillomavirus and Releated Disease Report
https://www.antsz.hu/data/cms61577 HPV_szakmai_hatteranyag_20140804_hjk_li.pdf?query=hpv%20oltás%20iskola
A kép forrása a https://hu.123rf.com