Folyásom van. Milyen vény nélkül kapható készítményekkel próbálkozhatok?

Szeretném felhívni először is a figyelmet, hogy ne próbálkozzunk otthoni kezeléssel, ha visszatérő, vagy kezelésre nem reagáló folyásról van szó, ha vérzéssel, vagy fekélyes elváltozással, hólyagokkal társul, ha zöldes színű, vagy gennyes. Mindenképpen forduljunk orvoshoz továbbá, ha felmerül nemi úton terjedő betegség gyanúja (új partner, óvszer használatának hiánya), ha láz társul hozzá, vagy alhasi fájdalom.

Az alábbi írás nem szponzorált tartalom. Célja a patikákban ilyen esetben elérhető, vény nélkül kapható termékek ismertetése.

Első lépésként el kell különítenünk, hogy bakteriális, vagy gombás fertőzésről van-e szó. A kettő tünetei különböznek, erről még lesz szó a későbbiekben, ám egyszerű, 90%-os pontosságú a vény nélkül kapható Canestest, mely a hüvelyi pH változása alapján segít elkülöníteni, hogy bakteriális vagy gombás fertőzésről van-e szó.

Gombás fertőzés:

A nők 75%-a legalább egyszer átesik rajta életében. Viszonylag ártalmatlan, de kínzó tünetekkel jár. Visszatérő forma esetén forduljunk nőgyógyászhoz.
Legtöbbször egyszerre érinti a hüvelyt és a szeméremtestet. Hajlamosító tényező az antibiotikum vagy szteroidkezelés, terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése, cukorbetegség. A fertőzés forrása általában a hüvelyben, vagy végbélben élő gomba fajok túlszaporodása. Nőkben ritkán alakul ki szexuális úton terjedés következtében.
Tünetei a külső nemi szerveken: viszketés, égő érzés, vizelet ürítéskor csípő érzés, duzzanat, kipirosodás, a hámfelületen vonalszerű berepedések.
Tünetei a hüvelyben viszketés, bő, fehér, tejszerű, vagy túrós jellegű folyás.

Kezelés: a szeméremtesten és a hüvelybe is alkalmazhatók  különböző krémek: Canesten krém, Gynoxyn krém, Candibene krém. Hüvelybe kúpok alkalmazhatók: Gynoxin hüvelykúp, Canesten kúp, Candibene hüvelytabletta, Micovag Plus hüvelykúp

Amennyiben a partner is tüneteket észlel Canesten, Lomexin, Candibene krémet alkalmazhatja.

Bakteriális vaginosis:

Gyakori, nem jár gyulladásos tünetekkel, nincs duzzanat, kipirosodás, fájdalom, viszketés. A normál hüvelyflórában jelen lévő Lactobacillus fajok eltűnése okozza, a hüvely savas vegyhatása csökken, ami kedvez az egyébként kis számban jelen lévő egyéb baktériumok elszaporodásának.

Tünete: egynemű, szürkésfehér folyás, mely gyakran kellemetlen, halszagú. A váladék pH-ha 4,5 feletti, ez segít a teszttel történő elkülönítésben.

Terhesség alatt jelentkező tünetek esetén mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz, mivel emeli a koraszülés, időelőtti burokrepedés kockázatát. Nem múló, alhasi fájdalommal, lázzal társuló esetben szintén mindenképp keressünk fel nőgyógyászt!

Vény nélkül használható készítmények: Vitagyn C hüvelykrém: fertőtlenítő hatású ezüstöt, tejsavat, c-vitamin tartalmaz.
Silver-Q Rapid hüvelykapszula: fertőtlenítő hatású ezüstöt, hyaluronsavat, aloe barbadensist tartalmaz.
Betadine hüvelykúp: elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat is. Mindenképp alkalmazzunk utána hüvelyflóra helyreállító készítményt!

Bakteriális és gombás fertőzés egyszerre is előfordulhat.

Hüvelyflóra helyreállítása:

A hüvelyflórában megtalálható tejsavtermelő Lactobacillusok rendkívül fontosak a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartásában. Az általuk létrehozott savas pH gátolja a kórokozók szaporodását. Amennyiben antibiotikumot alkalmazunk akár szájon át, vagy hüvelykúp formájában, vagy fertőtlenítő hatású hüvelykúpot, a kezelést követően a Lactobacillus flóra visszatelepítése szükséges, a fertőzés kiújulásának elkerülése, és az egyensúly helyreállítása céljából.

Alkalmazható a szájon át szedendő Mollio kapszula, illetve a hüvelybe alkalmazandó, Lactobacillusokat tartalmazó készítmények: Vagilact-Q hüvelytabletta, Lactinelle hüvelykapszula, Gynoflor hüvelykapszula, Canesflor hüvelykapszula.

Húgyúti fertőzés:

Ilyen esetben inkább keressünk fel orvost, mivel súlyos szövődmények alakulhatnak ki nem, vagy rosszul kezelt esetekben. Az alábbi készítmények enyhe esetben, vagy kiegészítő kezelésként, visszatérő esetben megelőzésként használhatók.

Tünetek: gyakori vizelési inger, vizelet ürítés közben alhasi fájdalom, csípő érzés. Társuló láz, deréktáji fájdalom esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A kezelés kiegészítéseként fontos a bő folyadékfogyasztás, mely segít a kórokozók vizelettel történő kiürülésében A Rowatinex lágy kapszulával szintén a vizelet mennyiségét növelhetjük, mely gátolja a kórokozók megtapadását és szaporodását. Urzinol tabletta szintén  használható enyhébb esetekben, akár a kettőt kombinálva is. Tőzegáfonya kivonatok (pl. Walurinal), gyógyteák megelőzésre használhatók, kialakult fertőzés kezelésére nem elegendők.

Kép forrása a hu.123rf.com