Változókori tünetek és a hormonpótló kezelés

Merjük, vagy ne merjük?

Menopauza: az utolsó havivérzés, mely után újabb vérzés legalább egy évig nem jelentkezik, (és nem terhességről van szó). A havi vérzés elmaradása előtt már évekkel elkezdődnek a hormonális változások, és a vérzés megszűnése után is folytatódnak. Összességében változókornak ezt az egész időszakot tekintjük 45-60 éves korig.

Ebben az időszakban a petefészek hormontermelésének csökkenése jellemző tüneteket okozhat egyénenként változó mértékben.

Tünetek lehetnek:

  • hőhullámok, kivörösödés, szívdobogás érzés, éjszakai izzadás (nők kb. 75%-ánál)
  • szövet sorvadás tünetei: hüvelyszárazság, nemi együttlétkor jelentkező fájdalom, vizelet visszatartási zavarok, hajhullás, bőr ráncosodása, szem-szárazság
  • ízületi panaszok, csontritkulás és következményes törések
  • pszichológiai tünetek, ingerlékenység, depresszió, memória romlása, koncentràció zavara, libidó csökkenés, alvászavar
  • nő a szív és érrendszeri betegségek, szívinfarktus kockázata.

Hormonterápia:

Ha kívülről bevisszük a szervezet által addig termelt női hormont, akkor a változókori tünetek, panaszok, melyek az életvitelt, mindennapokat, életminőséget súlyosan ronthatjàk, jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek. A hormon visszapótlás történhet hüvelykrém, tabletta, krém formájában tünettől és igénytől függően.

Az ösztrogén terápia csökkenti a test zsírtartalmát és a testsúlyt, javítja a hüvely és húgycső nyálkahártyájának sorvadása okozta tüneteket, csökkenti a csontritkulást és a csonttörések kockázatát. Csökkenti az ízületek degradációját, a bőr öregedését, a haj elvékonyodását. Fiatal korban, a menopauza körül kezdett hormonpótlás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kombinált hormonpótló kezelés csökkenti az igen gyakori, és halálos vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A hormonpótló kezelés megszüntetheti, vagy jelentősen mérsékli a hőhullámokat.

Csontritkulás kezelésére 60 éves kor alatt, illetve, ha az utolsó menstruáció óta kevesebb, mint 10 év telt el, a hormonpótló kezelés előnyei messze meghaladják a kockázatot, és a hormonpótló terápia elsővonalbeli kezelésnek számít. 60-70 éves kor között egyéni mérlegelés szükséges, 70 év felett nem javasolt.

Kockázatok:

60 éves kor felett kezdett hormonterápia növeli a stroke kockázatát, ám 60 éves kor alatt kezdett kezelés a stroke kockázatát nem növeli. Nem szájon át alkalmazott krémek a stroke kockázatot nem növelik, idősebb korban sem.

A hormonpótló kezelés a thrombosis, tüdőembólia kockázatát kismértékben növeli, főleg a kezelés első 1-2 évében és 60 év felett. A kockázat azonban fokozott, ha a páciens elhízott, dohányzik, vagy öröklött hajlama van thrombosisra, ezért a kezelésnél ezeket a tényezőket figyelembe kell venni. Bőrre kenhető ösztrogén tartalmú krémek a thrombosis kockázatát nem növelték, elhízás, előzetes thrombosis után sem.

A hormonpótló kezelés progeszteron komponense kismértékben növeli az emlőrák rizikóját, ezért szedése mellett évente emlőrák szűrés szükséges, ugyanis ez korai stádiumban nagyon jól gyógyítható, az emlő teljes eltávolítása nélkül is. A természetes és az úgynevezett mikronizált progeszteron nem növeli az emlőrák kockázatát.

A hormonpótló kezelés ösztrogén komponense növeli a méhtestrák kockázatát, ezért ennek kivédésére progeszteront adunk szájon át, hormontartalmú spirál formájában (ez a legbiztonságosabb), vagy hüvelyi úton.

Nem adható hormonpótló kezelés fennálló thrombózis, súlyos szív-és érrendszeri betegség, emlő- vagy méhtestrák esetén!

Hormonterápia feltétele évente nőgyógyászati- és laborvizsgálat, emlőrák szűrés, tüdőszűrés, csontsűrűség mérése.

Vizelettartás zavarai a változókorban:

Az ösztrogén hormon hiánya miatt alakul ki a hüvely és a húgycső nyálkahártyájának sorvadása, melynek tünetei hüvelyszárazság, viszketés, égő érzés, fájdalmas közösülés, gyakori vizelési inger, gyakori húgyúti fertőzések, vizelettartási problémák. Ezeket a tüneteket mind a szájon át történő hormonpótlás, illetve elsősorban a helyileg, krém, vagy kúp formájában történő ösztrogén pótlás jelentősen javíthatja.

Csontritkulás:

A csontriktulás egy súlyos következményekkel járó, nem visszafordítható, csak lassítható betegség, amely a csonttörések következtében nemcsak súlyos életminőség romlást, de rokkantságot és a beteg halálát is okozhatja.

A nőket az ösztrogén védő hatása miatt a változókor után érinti. Az ösztrogén hormon termelődésének csökkenésével a csontállomány vesztése egyre fokozódó mértéket ölt. Megelőzésében fontos a sport, megfelelő kalcium és D vitamin ellátottság, valamint a csontvesztés lassításában igen hatékony a hormonpótló kezelés.

Korai petefészek kimerülés, mit jelent ez, és mi a teendő?

Amennyiben a menopauza 40-45 éves kor előtt bekövetkezik, korai petefészek kimerülésről beszélünk. Számos tényező okozhatja, többek között autoimmun betegségek, genetikai faktorok, kétoldali petefészek eltávolítás, sugárkezelés.

Jellemzi a menses elmaradása, menopauza tünetei, jellemző hormonális változások. A korai petefészek kimerülés, a jótékony hatású ösztrogén hormon termelődésének leállása miatt jelentősen növeli számos betegség kockázatát. Ilyenek a színinfarktus, stroke, korai elbutulás, súlyos csontritkulás és törések. Ilyen esetekben hormonpótló kezelés indokolt minden lehetséges esetben, a későbbi súlyos betegségek kialakulásának megelőzése érdekében!

Életmód a változókorban, mit tehetünk egészségünk megőrzéséért?

A fokozódó ösztrogénhiány az anyagcsere változását okozza, amennyiben ezt nem követi az életmódban megfelelő változás, fokozatosan elhízás alakul ki. A zsírlerakódás általában a hasi területen a legkifejezettebb. Ez növeli a cukorbetegség, szívinfarktus, stroke, emlő-, petefészek-, méhtest-, és vastagbélrák kockázatát, gyakoribbak az ízületi betegségek és a szellemi leépülés.

Nagyon fontos ebben az időszakban a megfelelő táplálkozás, kb. naponta 800 gramm zöldség és gyümölcs, korábbiakhoz képest kevesebb szénhidrát és zsír, húsok közül főként baromfi, hal fogyasztása. Csontritkulás megelőzésére javasolt 1000-1500mg kalcium naponta, valamint 2000 NE D3 vitamin.

A dohányzás elhagyása minden életkorban indokolt, ez a változókorra is igaz.
Különösen fontos a sport ebben az életszakaszban. Nem csak a csontritkulás, következményei törések, hanem a szívinfarktus, stroke, rákos betegségek és a szellemi leépülés kockázatát is jelentősen csökkenti. Javasolt a közepes, vagy intenzív edzés heti 3-4 alkalommal 40-50 percig.

Gyógynövények:

Fitoösztrogénekkel próbálkozhatunk enyhe tünetek esetén, vagy ha valamiért elzárkózunk a “hormonbeviteltől” ( bár ebben az esetben javaslom a fentiek elolvasását a hamis aggodalmak eloszlatása céljából).
Hatásuk elmarad a hormonkezeléstől és mivel hatóanyag tartalmuk változó, ezért tudományos értékelésük és összehasonlításuk nehézkes.
Próbálkozhatunk a patikákban vény nélkül kapható Remifemin plus tablettával, Talitha nyelv alá alkalmazható spray használatával, Femarelle étrendkiegészítővel.

Amennyiben úgy érzi, hormonpótló kezelésre lenne szüksége, vagy vény nélkül kapható termékekkel próbálkozna, mindenképp keresse fel nőgyógyászát! 

Az összefoglaló tájékoztató jellegű, fizetett hirdetést nem tartalmaz.

Készült A Magyar Menopausa Társaság 2016. augusztusi állásfoglalása alapján.
A kép forrása a hu.123rf.com